Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES):
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.
Sınav, yılda iki kez, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılacaktır.
Kimler Katılabilir?
Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
Sınavın İçeriği ve Geçerlilik Süresi
Sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav saat 09.30’da başlayacak ve cevaplama süresi 180 dakika (3 saat) olacaktır. Bişkek’te sınav Türkiye saatiyle 09.30’da başlayacaktır.
Bu sınavın sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir.
Kaç Puan Almam Gerekir?
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Başarılı olan adaylar, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezî Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte belirtilen genel ve özel şartları taşımaları hâlinde giriş sınavlarına başvurabilirler.
Doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip olanlar, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında merkezî sınav; meslek yüksekokullarının öğretim elemanı kadrolarına başvurularda ise yabancı dil şartı aranmaz.
Ales Puanımı Nerelerde Kullanabilirim?
Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınavın sonuçlarını kullanacaklardır. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir. Yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının, % 50’den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır. Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabileceklerdir.
Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuarlara alınacak yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora öğrencilerinden ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz, ALES sonuçları değerlendirmeye tabi tutulmaz.
Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacaktır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkânlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurt dışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken bu sınavın sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuçlarını bu kurumlara verebileceklerdir.
Sınav Sonucumda Hata Varsa?
Kendi sınav sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçların ÖSYM tarafından internet ortamında açıklanmasından itibaren en geç 10 gün içinde,Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak Merkezimize başvurmalıdırlar. Bu adayların inceleme masrafları karşılığı, ÖSYM’nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Güvenevler Şubesi 6032068-5001 numaralı hesabına (IBAN:TR 970001000830060320685001) 5,00 TL yatırdıklarını gösteren dekontunu dilekçelerine eklemeleri gerekir. Dilekçe ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06538 Bilkent/Ankara adresine ulaştırılmalıdır. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır.
Başvurumu Nasıl Yapabilirim?
Başvuruların nasıl yapılacağının belirlenmesi son iki yıl içinde ÖSYM’nin yapmış olduğu herhangi bir sınava başvuru merkezi aracılığıyla başvurmuş olan adaylar, 2012-ALES Bahar Dönemi başvurularını, isterlerse bireysel olarak internet aracılığıyla, isterlerse diledikleri bir başvuru merkezine başvurarak yapabilirler. Son iki yıl içinde ÖSYM’nin yapmış olduğu herhangi bir sınava başvuru merkezi aracılığıyla başvurmamış adaylar, 2012-ALES Bahar Dönemi başvurularını başvuru merkezleri aracılığıyla yapacaklardır.
Daha önce ÖSYM’den Y.U. Numarası almayıp 2012-ALES Bahar Dönemine başvuracak yabancı uyruklu adaylar da başvurularını başvuru merkezleri aracılığıyla yapacaklardır.
Sınav ücretinin yatırılması Adaylar, 40,00 TL olan sınav ücretini başvurudan önce ilgili banka şubelerine yatıracaklardır.
Sınavın Kapsamı
Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 50’şer sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 50’şer sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacaktır. 8 Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda 150 soru cevaplandırmış olacaklardır. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir. Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.
SÖZEL
Anlamlarına Göre Sözcükler
Anlam İlişkilerine Göre Sözcükler
Cümlede Anlam
Paragrafta Yapı
Paragrafta Yer Değiştirme
Paragrafta Anlam
Sözel Akıl Yürütme (Mantık)
SAYISAL
Sayılar
Bölünebilme OBEB – OKEK
Çözümlü Konu Kavrama Testi
Rasyonel Sayılar
Basit Eşitsizlikler & Mutlak Değer
Üslü Sayılar & Köklü İfadeler
Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma
Oran – Orantı
Birinci Dereceden Denklemler
İşçi – Havuz Problemleri
Yaş Problemleri
Yüzde – Kenar – Zarar – Faiz Problemleri
Karışım Problemleri
Yol – Hız – Zaman Problemleri
Karışık Türden Problemler
Kümeler & Bağıntı – Fonksiyon
İşlem & Modüler Aritmetik
Permütasyon – Kombinasyon – Olasılık
Tablo – Grafik Bilgisi
Geometrik Kavramlar ve Açılar
Üçgenler
Çokgenler ve Dörtgenler & Özel Dörtgenler
Çemberler (Teğet, Kiriş, Yay) ve Dairede Alan
Katı Cisimlerin Alan ve Hacimleri
Genel Analitik Geometri
Sayısal Akıl Yürütme (Mantık)
ALES İÇİN ÖZEL OLARAK HAZIRLANMIŞ, ÜCRETSİZ:
Konu Anlatımlı Kitap
Soru Bankası
Yaprak Testler
Çözümlü Deneme Seti